Vad tänker jag med?

Ibland blir det inte som man har tänkt sig med vapengarderoben och nu har det hänt mig också. Tanken var ju att jag skulle använda mig av en Husqvarna 1651 i kaliber .358NM som det finns bilder på här nedan för jakt på vildsvin och älg. Jag skulle dessutom använda mig av en Husqvarna 1640 i kaliber .270 Win till räv och rådjur.

 

Nu flyttade jag dock från mitt tidigare boende och då även från jaktmarken och hamnar nu på mark utan vildsvin och där jag dessutom inte har möjlighet att jaga älg. Därför har jag nu sålt mina husqvarnor och planerar nu för nya vapen.

 

Den här gången kommer jag börja med att bygga om en Tikka M55 i kaliber .308 Win till kaliber .260 Rem. Kolven blir en laminatkolv från Boberg's kolvmakeri och det är en modell av klassisk varmint. Pipan blir en pipa med grov så kallad varmintprofil och hela systemet kommer plastbäddas efter konstens alla regler.

 

Kaliber .260 Remington (även känd som 6,5-08 A-Square)  introducerades av Remington 1997. Många så kallade wildcatpatroner baserade på .308 Winchester patronen hade funnits i flera år innan Remington standardiserade denna patron. Laddad med högre tryck gör att denna patron är i princip likvärdig med den i Sverige vanliga 6,5×55 när kulvikterna inte överskrider 140 grains. När den laddas med tyngre kulor kan 6.5x55 ge högre utgångshastighet. På grund av sin kortare längd har dock .260 Remington en liten fördel gentemot 6,5x55 i det att den får plats i en så kallad kort låda.

Eftersom 6,5 mm (.264 ") kulor är kända för sin relativt höga ballistiska koefficienter har .260 Remington fött framgångar i tävlingsskytte på längre avstånd. .260 Remington matchar kulbanan för exempelvis .300 Winchester Magnum samtidigt som rekylen är betydligt lägre. Dessutom är det ganska enkelt att konvertera ett gevär i kalibrarna .308 Winchester (eller någon av dess avkomma, såsom .243 Winchester, 7mm-08 Remington eller .338 Federal) till .260 Remington då det generellt endast kräver att man byter pipa

Patronen som nu populärt kallas .260 Remington lämnades för standardisering enligt SAAMI av A-Square Company 1996, flera månader innan Remington tillkännagav sina planer på att införa patronen under eget namn. A-Squares patron kallades 6,5-08 A-square. Vissa användare fortsätter att hänvisa till patronen under det namnet.

 

6,5x55 till vänster och .260 Remington till höger


I skrivande stund har jag köpt men ej fått hem en Tikka M55 och stocken är beställd. Dessvärre är det cirka en månads väntetid på kolven från Boberg. Inget äro som väntans tider. Jag återkommer i ämnet så fort jag har fått hem någon av delarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0