Regnet det bara öser ner...

Vad gör man en dag då vädergudarna står på de färdigsådda böndernas sida? Vårbruket häromkring är avklarat, jag önskar att det hade funnits tid till att bespruta några små inägor med roundup eller liknande men det får vänta till hösten då raps och lin ska besprutas.

 

Ett tips är ju att man ser över all sin utrustning för jakt. Kläder ska tvättas, lagas (sys in eller ut?) samt impregneras, skor ska smörjas och nya skosnören ska snöras. Jaktstarten blir så mycket enklare när allt fungerar och är i topptrim vilket inte bara du själv vinner på, resten av familjen/vännerna kommer garanterat märka att du är på ett ovanligt bra humör inför jakten som komma skall.

 

När man ändå håller på så bör man ju även plocka ur batterierna ur hörselskydden och se till så det finns nya att tillgå. Se till att stoppa ner några extra batterier som du med fördel kan surra ihop med lite tape och stoppa dessa i en plastpåse av modell ziplock. Även jaktradions batteri ska tas ur för rengöring och man man med fördel passa på att fetta in kontaktytorna. Jag kan vara lite extra noga ibland och plocka isär radion och spraya lite 5-56 eller WD40 på kretskorten. Innan jag monterar ihop radion stryker jag ett tunt lager fett mellan alla skarvar vilket håller mycket fukt ute.

 

Har du ficklampa och/eller pannlampa med dig i ryggsäcken? Det har jag ifall olyckan skulle vara framme eller ifall jag mitt i natten får ett samtal om ett trafikskadat djur. Precis som med övrig utrustning ser jag till så batterierna är fräscha samt att jag har en extra uppsättning batterier med mig. Lamporna jag använder är av LED-typ så dessa behöver jag inte fundera över men har man vanliga glödlampor kan man med fördel se till att ha en extra med sig.

 

Hur är det med knivarna du brukar ha med dig ut i skogen då? Dagar då regnet öser ner passar utmärkt till att se över sina knivar. Om man inte riktigt vet hur man på bästa vis får sin kniv i topptrim så tycker jag att man ska ägna några timmar till att lära sig. Ifall man har dyra knivar från exempelvis Fällkniven så kan man skicka sina knivar dit för slipning. Man kan givetvis lämna knivarna till en duktig knivmakare också men roligast är nog att lära sig att ta hand om sina egna verktyg på egen hand.

 

Nu kan det även vara läge att göra en ordentlig översyn av vapnen man använder. Vet man vad man gör så kan man nog plocka isär och få ihop sina vapen utan problem, skulle man däremot vara minsta lilla osäker så ska man kontakta en vapensmed. Det tjänar både du, vapensmeden och inte minst djuren i skogen på.

 

Glöm inte bort att utrustning som underhålls och är ren håller ett högre andrahandsvärde och håller mycket längre än det som bara används.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0